Srovnání navigací - Pár pojmů a problémů

13.10.2009   Autor: Julek

Trocha teorie… Každý navigační sw se skládá ze dvou hlavních částí, vlastního navigačního softwaru (podle něj navigace vypadá graficky, má různé funkce a vlastnosti, ovládání…) a mapových podkladů (od toho se odvíjí pokrytí mapami, volba tras, kvalita a aktuálnost silničního a jiného zobrazení). Takže krásná navigace s mizernými mapami je k ničemu, primitivní a jednoduchá navigace s dobrým mapovým zázemím udělá nakonec lepší práci.

 

Mapové podklady
Pořadí použitelnosti a oblíbenosti je víceméně dané, nemusíte souhlasit, ale je to všeobecně uznáváno na jiných fórech, specializovaných na tuto problematiku a misky vah jsou jednoznačné. Proto:
1/ TeleAtlas (TA)
2/ NavTeq (NT)
3/ CEDA

Signál GPS
Je problém s kvalitou, nebo dokonce i absencí, signálu GPS (a to i přes GoogleMaps normálně fungující!), který je u určitého procenta uživatelů iPhonu bez JB i s JB. Diskutuje se to v mnoha vláknech zde, zatím bez jakéhokoliv výsledku.
Řešením je:


1/ v budoucnu aktivní holder s GPS čipem SiFRIII od TomToma (bez nutnosti JB)

 

2/ možnost použití placené aplikace pro externí modul bluetooth GPS rogyGPS (nutný JB)
3/ použití mGPS modulu do konektoru iPhonu iGPS360 (nutný JB)

Nabíjení


Problémem může být i nabíjení/nenabíjení při navigaci v autě, více zde. V každém případě při navigaci a napájení použijte nabíječku s minimálně 1A výstupem.

Držáky do auta

Hodně tipů najdete v této sekci.
Držáky s přísavkou či důmyslnější možností přichycení na přístrojovou desku se cenově pohybují od cca dvou set až po výše zmiňovaný držák od TomToma (cena hodně přes dva tisíce, ovšem s napájením v „kolébce“, GPS, BT HF, reproduktorem a připojením na audio v autě). U těch nejlevnějších nepočítejte s napájením, lze dokoupit, ty dražší už napájecí kabel s konektory mají jako jeho pevnou součást. V ceně kolem jednoho tisíce jsou tyto držáky vybaveny už napájecím konektorem přímo v konstrukci, takže se nemusíte starat o dodatečné zastrčení napájení = nejjednodušší manipulace. Dalším výrobcem navigace, který se rozhodnul nabídnout držák, jako TT, je Navigon, ovšem pouze pasivní, platíte ale v těchto případech i za značku.

Všechno začíná být dost nepřehledné (nejen pro nové lidi, ale i pro nás), protože na českém i slovenském netu jsem kompletní a objektivní srovnání nenašel (to málo co je, je buď nekompletní nebo nepřesné, viz např. odkaz u vlákna CoPilota – co si mám myslet o rádobyrecenzi, ve které se hned na začátku dozvím, že Navigon má nepřesné mapy a neumí radary > buď neznalost nebo záměr, nevím, ale takovým konstatováním ztrácí všechno další na věrohodnosti), a nebo jsou publikované údaje zavádějící nebo vytržené z kontextu, matoucí ostatní (cituji: Četl jsem, že oproti pořádnému TomTom je verze pro iPhone dost nedokonalá – proboha, všechny navigace pro iPhone jsou jen ořezané verze z PNA a WM!!!!).

Proto jsem stvořil tenhle přehled, ve kterém je shrnuto vše podstatné o navigacích iP, ne recenzi, ale objektivní shrnutí obecných faktů, a pokud se chce někdo dohadovat o mé objektivnosti, tak ať si přečte mé příspěvky (přizpůsobující se vývoji na tomto poli > nadšení z Navigonu vystřídala kritika chyb volby jeho tras, odsuzování iGO a jeho „omalovánky“ které dnes nejčastěji používám, těšení se na TomToma až jsem si vysloužil „fascinaci jeho bezmeznou podporou“ a následně zklamání). Ač si problematiky znalí jedinci udělali určitou hierarchii kvality navigací u PNA nebo WM a vypadalo to že stejné to bude i zde, tak se stalo něco jiného – Navigon příjemně překvapil, iGO nezklamal, TomTom zatím překvapil v tom negativním slova smyslu…

Lubomír Pecha

 

 

3 komentářů shlédnuto 10833x
  • Currently 4.3333333333333/5 Stars.
Miri 13.10.2009 15:33
rozhodně děkuji a velice uznávám práci, čas a invenci, kterou jste tomuto tématu věnoval.
poor 22.05.2010 03:50
Prom Dresses 2010 including designer Jovani evening dresses, cheap and affordable evening dresses, sexy prom dress, wedding, bridesmaid and mother of the bride evening dresses Cocktail Dresses Celebrity Dresses Little Black Dresses, beaded dresses, ball gowns and Black Gucci sale, italy gucci handbags, gucci bag, gucci shoes, up 50% off, 100% money back guarantee, wholesale and retai gucci handbags, gucci bag Gucci handbags Gucci Wallets
dfg 22.06.2010 03:54
MBT MBT shoes MBT Men shoes MBT Women shoes MBT Chapa Chapa GTX MBT Chapa GTX MBT Changa Women UGG Women UGG boots ugg boots cardy ugg women ugg cardy boots Nike Air Nike Air Max Nike Air Max Shoes Nike Dunk Nike Dunk SB Nike Dunk SB Shoes Nike Shox Nike Shox Shoes Timberland Timberland sale Timberland boots Timberland boots online Timberland on sale New timberland boots Women Bags Women Bags Sale Women Handbags Women Handbags Sale Women New Bags Cheap Bags Cheap Bags On Sale UGG UGG boots UGG boots short Short ugg Short ugg boots Ugg boots tall New women bags New women bags sale New women bags sale online Louis Vuitton Handbags Gucci bags hair straighteners hair straighteners sales GHD straighteners GHD straighteners sales CHI iron CHI iron sales BOSE headphones discount cheap CHI iron Nike Nike Shoes Nike Shoes Sale Nike running Nike running shoes Nike trainers Nike trainers shoes Timberland boots Timberland boots sale Timberland boot Timberland boot sale Timberland boots cheap Men timberlands nike air max sale nike air max spot up nike air max skyline nike air jordans women nike air max nike air max conquer nike air max 1 nl nike air max moto nike air max shoes nike air shox shox shoes nike air shoes air shox air shox shoes nike shox air nike air max ltd shox sneakers shox classic shox trainers mens shox nike shox shoes shox women shox cl nike max nike air shox shoes nike air yeezy shoes nike air yeezys nike air yeezy cheap nike shox air shox r4 air yeezy colorways nike air max series air yeezys shoes air yeezy shoe air shoes air yeezy shoes air jeezy shoes nike shox classic air yeezy sneakers nike airmax air yeezy sneaker nike air rift men shox red and black shox nike yeezys shox shoe nike classic men's shox shox sneaker air rifts nike size shox size 9 nike limited edition nike white pink shox black shox

    © iPhone.cz, 2008-2017
    Developed by New Web Art